måndag 29 augusti 2011

Succé för Japp på kvalitetstävlan.

Upp som en sol, ner som en pannkaka och upp igen som det vackraste fyrverkeri. Så kan man verkligen beskriva gårdagens tävling i Billdal. Mr Japp som under sommaren varit hos Sara på Orust och ridigts för fullt var med på kvalitetstävlan som endast är för fyraåriga ponnyer eller 5åriga ston som fölat. Det kändes konstigt att åka och tävla med sin häst utan att ha honom hemma. Ingen packning, lastning, tvättning, knoppning. Ingen ting utan dom vita byxorna, hjälmen och övriga kläder. En mycket ovanlig känsla. Men när jag väl kom dit och fick se honom så var jag lugn. Han var så otroligt fin och välhanterad. Ingen gräsmage, snygga jämna knoppar och blank och fin. Sara hade verkligen gjort ett bra jobb!


Veterinärkontrollen som är det första momentet gick felfritt och inbringade 10-10 vilket är det högsta man kan få. Därefter bar det iväg till visningsringen. Förra året på treårstestet fick han 37p och rädslan för att ett delpoäng skulle ligga under 7 var stor. Gör den det går man inte till final även om han skulle hoppa 10-10. Visningen gick bättre än jag vågat hoppats på. 8-8-8-8-7 blev poängen, 39p! Vilken lycka, vilken glädje. Upp som en sol!



Iväg och sadla honom. Nu var det dags för Sara att rida honom. Detta borde inte vara några större problem. Galoppen och skritten är hans bästa gångarter så traven borde vara lägsta poänget. Han var verkligen fin. Sara gör verkligen ett superjobb med honom. Han uppförde sig perfekt. Japp är en ponny som det lyser om. Allt kändes bra tills poängen lästes upp. Där kom plötsligt 6:an på galoppen. Neeeeej. Där sprack ju allt. Man får inte ha 6:a på galoppen för att gå vidare som hopponny. Ner som en pannkaka.

Av med sadel och på med skydden. Med halvtunga steg ledde jag in honom i ridhuset till löshoppningen. Jag vet att han är en kanonhoppare och tänkte att får han nu bra poäng är det egentligen bara tråkigt. Vi hade innan intåget fått bekräftat att 6 sabbat allt. Men vi genomförde löshoppningen. Han var lite trött men samtidigt överilad. Kortsidans underlag var så dålig att han höll på att gå omkull varje gång. Stackars Japp, efter en så lång dag. Han gjorde sin plikt och hoppade 8-8. Ingen av oss blev glada över detta men jag ställde ändå upp på fotografens obligatoriska bilder på ponnyer med bra resultat.


Sara, som ju även visade Lusens barnbarn Keimos Stanton, vilken fick 40p exteriört och utmärkelse som gångartstalang och därmed vidare till finalen i Falkenberg, var lika nere som jag. Så surt med 6:an. Men Stanton var verkligen fin och jag fick glädja mig åt att ha mormor och mostrar till honom i stallet. Vi lastade Japp och dom valde att stanna tills jag hämtat alla protokollen. Jag trodde inte mina ögon när jag läste att han fått hopputmärkelse och var vidare till finalen i Falkenberg. 6:an visade sig räkna endast för gångarterna inte för hoppningen som på treårstestet. Så nu har Japp två år i rad fått utmärkels och gått till fianl. Det är ingen slump att han går vidare för han är en stjärna! Nu ska han säljas samtidigt som han förbereds för finalen som består av uppsutten hoppning. Vet ni någon som är på jakt efter en riktigt bra hopponny men så många fördelar så tipsa dom om Japp.


Tänk vilken klippa han är. Har hoppat 8-8, 8-9 och 9-9 på dom senaste testen. Det ni!!

Tusen tack till Monika (Lusen och Stantons uppfödare), Sara (som tränar Japp) och hennes underbara mamma Monika (som är världens bästa hästskötare). Wow vilken dag!


Kram Gittan

lördag 27 augusti 2011

Nya glada hästar.

Imorgon ska Japp gå kvalitetstävlan i Billdal. Så spännande. Jag längtar verkligen. Jag har stora förhoppningar eftersom han gick så bra på treårstestet, men det är ju djur så man vet aldrig hur dagsformen är. Å det kan bli åska varnar dom för. Jag hoppas verkligen att han går vidare till riksfinalen. Lusens barnbarn ska också vara med. Det ska verkligen bli kul!




Jag håller på att måla tavlor dit för fullt. Dessa tavlor är 18x18cm och kostar 350kr. Jag älskar verkligen min arbetsplats i det stora rummet uppe. Att sitta framför fönstret och se hästarna i hagen utanför och måla glada hästar är hur mysigt som helst.


Nu ska jag packa det sista inför imorgon. Ha en bra helg vänner.

Kram Gittan

fredag 26 augusti 2011

Glädjen i att få ge!

Idag fyller en vädligt speciell person år. Jag älskar att klura ut vad jag ska ge och göra. Det är halva nöjet, andra halvan är att se reaktionen, valde jag rätt? Jag gjorde en skattsökning igår kväll, precis som mina föräldrar gjorde till mig och min syster när det var påsk och vi skulle hitta våra porslinshönor fyllda med godis. Gå till skåpet i hallen, kunde det stå, där låg en ny lapp med nya instruktionen. Jag gjorde likadant igår men varje stopp innehöll inte bara en ny lapp med en ny plats utan även en överraskning.Kedjan blev lång och det avslutades med tårta som stod i kylen. Jag hade beställt en lite speciell tårta i form av ett hjärta och gjord av samma ingredienser som en Budapestrulle nere på konditoriet i Älvsered. Den var verkligen god och jättefin. Ett tips till er som vill hitta på något speciellt. Beställ precis vad ni vill ha. Dom är jätteduktiga.



Har jag berättat att jag nu är anmäld till Lidingöloppet? Det är jag i alla fall. Det känns väldigt avlägset och motivationen är inte på topp. Sen jag fick hem Cesar rider jag mycket hellre på lediga stunder än går ut och springer. Tänk om han ändå fick följa med, då vore saken biff, eller vad säger man.

Nu ska jag iväg och jobba. Ha en underbar fredag!

Kram Gittan

onsdag 24 augusti 2011

Nya glada akvareller!

Ja nu är man verkligen i full gång efter semestern. Lektionerna rullar redan på och mötena avlöser varandra. Till det kommer stressen över allt som behöver göras innan vintern här hemma. Som jag visat er så medförde ju lösdriften en hel del extra jobb och jag har ännu inte börjat isolera sidvindarna på övervåningen. Det är stressande för blåsiga och regniga dagar känner man verkligen ändringar i huset. Hösten är verkligen nära om inte redan här. Men snart, mycket snart, installeras luftvärmepumpen. Härligt!

Jag vet inte om jag har berättat att jag har valt att sponstra Ungponnychampionaten i Falkenberg nästa månad. Jag har skänkt ett par tavlor dit och dom har även köpt in ett par av mig som priser. Nu är det även bestämt att mina tavlor kommer finnas till försäljning (troligen i cafeterian) under hela helgen. Så vill ni se, köpa eller beställa någon glad hästtavla så är ni välkomna förbi!

När jag vill slappa lite på kvällarna så brukar jag sätta mig och måla. Jag har även börjat gå upp tidigare på morgonen för att hinna måla lite innan jobbet. Vissa sminkar sig, jag målar annat. Det är avkoppling. Här är dom senaste tre tavlorna. Tyvärr gör sig aldrig riktigt färgerna sig rättvisa här. Dom är ännu klarare och gladare i verkligheten.

Akvarell 18x24
450kr

Akvarell 18x24
450kr

Akvarell 18x24
450kr

Njuter av trädgårdens sista ringblommor.

Kram Gittan

måndag 22 augusti 2011

Lösdriften

I helgen föll en stor sten från hjärtat. Vi hade haft turen att få låna en minigrävare och nu äntligen blev Lusens lösdrift tömt. Skönt att kunna passa på nu när hon fortfarande är hos hingsten inväntande dygn 18 och ultraljud. Det är så roligt att gräva med grävmaskin och grunderna lärde jag mig när jag var runt 15 och bodde en sommar i Förlanda. Att gräva går bra men att sen snygga till efter sig är desto svårare.


Tidigare ägare till gården har låtit dyngan gå för högt upp på väggarna så den liggande balken (kallas det syll även här?) är helt rutten, nästan borta. Så beslut fattades att den måste bytas. Och ska den bytas måste klädselbrädorna bytas . Så är det alltid. Ett jobb blir gjort men genererar alltid minst tre.



Samtidigt som detta görs tas dom sista 5 cm på lösdriften hem. Ena hörnet ska lite mer åt stalldelen. Sen är hela det bygget i vatten! Det kunde man inte tro för ett par år sedan.....


När vi väl slitit hårt både lördag och söndag bestämde vi oss för att slappa med en bio. Vi viste att två stycken filmer skulle visas på bio Capitol i Varberg vid 18.30. Två inuter i halv flåsade vi in på biografen och han inte riktigt välja film. Det stod mellan någon som hette typ Apornas planet eller Jag saknar dig! Det fick bli den sistnämda och det visade sig att det var en sann berättelse om ett tvillingpar som plötsligt en dag på väg till skolan sprang över vägen utan att se sig för och den ena blev påkörd av deras kompis och dog. Sen handlade resten av filmen om den kvarvarande tvillingens sätt att försöka leva vidare. Jag grät floder i över en timma (hela salongen verkligen grät) och kom ut betydligt mer sliten än när jag gick in. Men den var bra! Nästa gång ska jag se en komedi....

Nu bär det iväg till jobbet. Ha en bra måndag vänner!

Kram Gittan


  

lördag 20 augusti 2011

Grovingången del 6

Stundtals är jag nog inte allt för rolig att vara ihop med. Jag har liksom fullt upp....
Fredag kväll: Spikar panel för fullt i grovingången. Måste bli färdig (någon press som jag själv satt upp). Sätter sista brädan vid 22 och är dödstrött. Så var den kvällen slut.
Lördag morgon: Vaknar kl 06 och går upp och målar all panel.


Jag valde att sätta breda råspont på väggarna då jag inte vill att det ska se nytt ut. De ska passa in mot den råa stockväggen som jag tagit fram. Jag valde även stående panel då jag vill få en känsla av högt i tak. I taket satte jag likadana golvbräder som jag la på golvet men dessa är smalare. Jag tror att jag ska låta ådringen lysa igenom, i alla fall i taket. Tror att det blir snyggast när jag sen får upp takbjälken. Jag ska ta en riktigt gammal sliten, yxad bjälke ifrån stallet som jag tänkt sätta uppe i nock.


Jag testade en ny färg ifrån Gekås som är lite dyrare än deras storsäljare. Jag räknade ut att jag skulle behöva 5 burkar för två strykningar. Efter en strykning var inte ens första burken tom. Men jag målade medvetet väldigt tunnt för att just få ådringen att synas. Får se vad jag gör med nästa strykning.



Ni förstår ju själva. Hos mig är det inga vanliga Svenssonhelger. Här är det Rybergshelger. Först när något blivit gjort mår man bra! Så nu mår jag bra. Ska ge mig på snickerier ute då det, tro det eller ej, är sol!

Kram Gittan

fredag 19 augusti 2011

Tillverka egna "gamla" träskyltar och lådor.

Regnig fredags morgon och jag ska snart sätta händerna i gullfiber till sista delen av taket i grovingången. Men jag måste först bara dela med mig av en idé som jag tycker om. Man kan väldigt enkelt göra brädor och lådor lite mer nostalgiska, mysiga, överraskande å fräckare genom att sätta lite text på dom. Tidigare har jag visat mina textmallar jag köpte för ett tag sen och som jag då målade på säckväv med. Nu är det dags för trä.


 Jag valde en bräda som jag hittade på en holme i somras. Den är härligt nött. Riktig vrakved med spik och allt. Sen bestämde jag mig för texten, vilken jag så här i efterhand är lite tveksam till men det finns gott om gamla brädor i ladan....


Jag drog ett svagt blyertchstreck för att kunna följa med mallen. Sen tog jag en bra tuschpenna och skrev texten.


När det väl är gjort och färgen riktigt fått torka tog jag den gröna delen av en svamp och skrubbade över texten mot träets riktning. Detta gjorde att texten såg naturligt sliten ut. Vill man ha den ännu mer sliten så är det ju bara att skrubba på! Så nu är det bara att sätta fart. Detta är både kul, enkelt och billigt.... Lycka till!

Ha en underbar fredag!

Kram Gittan

onsdag 17 augusti 2011

Fantastiska skulpturer i papier mache´!

Jag måste bara tipsa er om en konstnär som heter Åsa Canbäck och som gör helt fantastiska hästar och drakar av tidningspapper och tapetklister. Titta på hennes sida och njut!


Bilden är lånad från hennes hemsida. Som sagt, kolla och njut!

Vidare jobbas det på här på gården så att jag på kvällarna är för trött för att blogga. Mitt vanliga jobb har ju dragit igång och barnen börjar imorgon. Ska bli skönt att komma igång. Väl hemma på eftermiddagarna snickras det för fullt. Jag är lite här och där hela tiden vilket är en dålig egenskap. Jag har bara halva taket kvar att isolera i grovingången och det ska jag ta tag i dag. Yttergaveln blev färdigmålad igår. Underbart! Nytt fönster och allt. Jag har målat en del klädselbrädor till stallgaveln och börjat klä den. Sen har jag målat lite mer tavlor så nu kan jag köra ut dom till affärerna. Dom kommer fortsättningsvis bla att finnas på Bageri Kringlan i Älvsered och hos Diana Osteopat i Ullared. Så står ni och köar in till Gekås så är det bara att kila ner för trappan till henne och titta.





Nu bär det iväg till jobbet. Ha en riktigt go dag!

Kram Gittan

söndag 14 augusti 2011

Oj vilken helg.

Denna helgen har det verkligen hänt saker. Jag ställde klockan tidigt på lördagen, gick ut och red på Cesar. En otrolig känsla som om han aldrig varit ifrån mig. Vi red på dom härliga skogsvägarna. Han var pigg som en unghäst och ville gärna galoppera upp för dom gräsbeklädda vägarna. Hans rytm var mig så bekant och så kul vi hade. När det gäller andra nya hästar blir jag lätt orolig och tror att det ska braka iväg, men när det gäller Cesar var allt som vanligt. När han taktade eller ville galoppera blev jag bara glad. Han är verkligen fin. Nu går han likt ledarhingsten med sin nya flock bestående av ungston. Han är inte alls på, han vill bara vara med dom och springa. Diva däremot tjuter ständigt och slår. Hon skvätter massor och jag undrar om hon som tvååring redan har kommit med sån brunst eller om hon skvätter för att hon är förbannad. Som tur är går inte Cesar med på detta utan slår tillbaka. Hoppas han blir en lugn och bra ledare.

Efter det kom snickarhjälpern. Vi gav oss genast på den nya gaveln. En del av ladan är nämligen så dålig att den måste plockas ner. Därför måste det reglas upp en ny gavel. Vi använde riktigt bra och grova stolpar som vi med hjälp av jängstång fogade ihop med den friska delen.

 


Att borra, dra igenom jängstång och sen ha plattjärn och mutter på var sida är ett superbra sätt att foga ihop en gammal lada. Särskilt när man har riktigt grova bjälkar. Ner mot den gjutna plattan borrade vi ett hål i så väl betongplatta som bjälke och trädde i ett armeringsjärn. Där emellan använde vi ävan tjärpapp. Så när lördagens arbetspass var slut stod fyra bjälkar upp och överliggaren var på plats. Jag avslutade kvällen med att måla två små tavlor. Visar även två andra som jag gjorde i veckan. Dessa ett önskemål efter den liknande som jag gjorde i början av veckan och gav till en kompis. Alla nedan är till salu för 350kr styck. Dom är ca 20x20cm. Med en snygg svart träram.






Idag var det bara att fortsätta med snickrandet. Även idag hade jag hjälp. Stora reglar restes upp till takstolarna och en överliggare kom på plats för att det ska bli luckor på gaveln. Efter en hel arbetsdags skute och lite till resulterade att hela gavlen blev klar. Även dom små reglarna som klädselbrädorna ska spikas i kom på plats. Jag är såååå nöjd!!!

Tack alla som hjälpte till. Det var guld värt! Men nu är jag trött....

Kram Gittan

fredag 12 augusti 2011

Cesar har kommit "hem"!


För någon kristen kanske den överskrifter betyder att personen har avlidit eller äntligen blivit frälst, men för mig betyder det något helt annat. Min gamla trotjänare har flyttat till Björneslätt. Jag fick Cesar på inridning när jag bodde på Hönö, när han knappt var tre år, och till min stora glädje fick jag honom sen i present av mina älskade föräldrar när jag fyllde 18. Han var med när jag flyttade hemifrån, när jag jobbade som hästskötare, när jag bodde i Anneberg och i Västra Frölunda, när jag studerade till lärare och slutligen flyttade till Öxabäck. Hela tiden var han med. Som en fast punkt i tillvaron. När jag flyttade till Anneberg köptes Cimon´ in som sällskap och dessa hängde ihop väldigt länge. Men när jag satsade på Cimon´ i körning allt mer kände jag att jag inte gav Cesar det han ville ha så när han var 14år sålde jag honom. Jag har aldrig varit så ledsen över ett djur i hela mitt liv och ändå så var det ju jag som gjorde valet. Han hamna på ett superbra ställe där han har bott hela tiden. Jag har inte klarat att hälsa på honom på alla år men när ägarna så hörde av sig i våras och undrade om jag ville köpa tillbaka honom åkte jag dit. Han var i otroligt fint skick och det gick inte att se att mannen hunnit bli 20 år! Vi grät alla floder när jag hälsade på honom men det ena löste det andra och idag hämtade jag "hem" honom och allt känns så otroligt bra. Tänk vad ett djur kan betyda för en. Jag gråter bara jag skriver detta för jag är så lycklig. Tack alla som gjort detta möjligt och tack till familjen som haft honom i dessa år och som skött honom så otroligt bra. Hoppas han har många år kvar som lekfarbror och tryggt sällskap å inte minst som ridhäst till mig.


Cesar Albi´orix är undan det nordsvenska diplomstoet Brisita och efter den godkända newforesthingsten Fredrikbergs Ali. Han är maxad d-ponny. Interssant att mina två bästa hästar under alla år är korsningar med eller har nordsvensk och newforest i stammen. Han och Japp är verkligen lika.

Nu har jag just sprungit en runda, snart är det ju Lidingöloppet, så det är bara att låta duschen skölja bort glädjetårarna. Sen ska jag iväg och äta räkor. Vilken underbar dag!!! Å imorgon får jag snickarhjälp i stallet. Livet kan verkligen vara super. Tack alla som bidrar till det!



Kram Gittan

torsdag 11 augusti 2011

Styrka!

Vaknade i morse med en tavla på näthinnan. Såg den tydligt framför mig, för den var väldigt ovanlig för att vara mig. Den skulle heta Styrka och hade redan en ny ägare innan den fanns till. Så jag gick direkt upp och skissade upp den på akvarellpappret innan jag åkte till jobbet. Han även lägga bakrundsfärgen. Så efter jobbet blev den klar och har nu en ny ägare. Denne blev jätte glad! Ja tycka vad man vill om konst men konst måste ju vara en böjning av konstig... Konst, konstigare, konstigast.....


Kram Gittan

Loppis i Håcksvik.

Det har öppnat en loppis i Håcksvik som jag besökte för första gången igår. Dom hade allt möjligt och även fika. Jag hittade ett fat från Göteborgs porslinsfabrik som hette Tärna. Det är i fint skick, ca hundra år gammalt och nästan inte brunat det minsta. Kul med gammalt fint och udda porslin när man ska servera.


På sommaren (slut sista augusti) har loppisen, som drivs av byalaget, öppet tisdag, torsdag och söndag. Hur dom kommer ha öppet i höst vet jag inte. Väl värt ett besök. Tror att den ständigt växer. Jag ska i alla fall dit igen.


Nu dags att njuta av vad trädgården har att bjuda på. Å skogen såklart....

Imorgon är en speciell dag. Så det blir sängen tidigt!

Kram Gittan

tisdag 9 augusti 2011

Har bestämt mig för att sälja She.

Det bär verkligen emot att behöva lägga ut henne till salu men hon förtjänar något bättre. Hon är i ett skede då hon verkligen vill att det ska hända saker, att man ska greja med henne, träna henne. Men jag hinner inte som läget är nu. Egentligen skulle jag vilja matcha henne till treårstesten nästa sommar och även till premieringen. Men det är bara att vara realist. Därför har jag bestämt mig för att sälja henne, om jag finner ett riktigt gott hem vill säga. Jag är så blödig när det gäller att sälja! Hon är efter Gullabos Camus som ju vann ungponnychampionaten både som 5- och 6-åring. Hon rör sig lätt och har stor utstrålning. Hon mäter idag runt 130 och blir troligen stor c-ponny. Hon har en läcker färg och hennes utstrålning gör att hon syns i mängden. Hon är regelbundet maskad, vaccinerad och verkad. Alla papper är i ordning. En häst att utvecklas med och ha roligt ihop med. Känner ni någon som kan vara intresserad så är ni hjärtligt välkomna att hälsa på!




Apropå ingenting, idag är sista dagen på semestern.......

Kram Gittan

måndag 8 augusti 2011

Lusen och världens goaste föl är hos hingst.

Igår åkte så äntligen Lusen till Stackarps Diplomat för betäckning. När dom flesta andra avslutar sina betäckningssäsonger och seminstationerna stänger, då börjar min säsong. 21 dagar har gått sen fölning och nu mår Lusen kanon. Hon är helt annorlunda i år. Hon accepterar att folk går in och pratar med fölet (Jezzie). Hon är snäll, gosig och pratar hela tiden och det har medfört att årets fölunge är det mest gosiga jag har haft. Hon älskar verkligen att bli kliad. Tilliten till människor gjorde att lastningen igår gick hur bra som hellst. Jag håller alla tummar jag har att det blir ett litet föl nästa sommar också. Det är så mysigt.




Två dagar kvar av semestern, det är alltså nu jag ska hinna gör allt som jag har tänkt och besöka alla vänner jag lovat, för att inte tala om alla som skulle sovit här. Det blir tufft att få in allt på två dagar. Så som vanligt spricker planeringen. Ute regnar det för fullt så det blir till att snickra inne idag!

Kram Gittan 

lördag 6 augusti 2011

Morgonpromenad och fin skörd!

Vaknade tidigt och njöt av att vara hemma. Tänk så gott man sover i sin egna säng. Vaknade utvilad vid 7.00 och drog på mig träningskläderna. Inser att det inte är långt kvar till Lidingöloppet och det känns som att formen är på väg rakt ner. Det var härligt mulet ute men varmt. Tog en rejäl runda på grusvägarna och i skogen och det hela blev mer som en svamprunda än träningspass. Tröjan vrängd och full med kantareller dom jag hem.



Efter att ha ätit frukost gav jag mig ut för att skörda min lök. Dom har växt likt ogräs i mina pallkragar och jag kunde med glädje dra upp både scharlottenlök, röd- och gullök, men vitlöken hade helt dött. Jag har ingen aning vad jag gjort för fel. Som sagt så är inte mina fingrar så gröna i alla lägen men det här med pallkragsodlign borde alla klara av. Grönkålen, purjolöken och morötterna mår bara bra och det är underbart att kunna skörda lite och förvara inför hösten. Nästa år blir det helt klart mer odling för min del. Detta gav mersmak!



Den söta korgen köpte jag på en loppis på Åland. Praktisk är den också!

Kram Gittan